Lifestyle

5 pomysłów na smaczny obiad z makaronem

Data: 02.09.2020 Autor: Patrycja

Czasem wena twórcza zawodzi, a pomimo to należy przygotować smaczny obiad. Rodzina i przyjaciele liczą na nasze twórcze umiejętności. Dziś przychodzimy z pomocą, oto 5 pomysłów na smaczny obiad!

Makaron w sosie grzybowym

Składniki:

  • 500 g makaronu fusilli
  • 6 l wody
  • 100 g suszonych grzybów
  • 3 duże cebule
  • 50 g masła roślinnego
  • 150 ml śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz

Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 5

  1. Wstawić do zagotowania 5 litrów osolonej wody.
  2. Do gotującej wody dodać makaron. Mieszać co jakiś czas.
  3. Makaron gotować przez około 8-10 minut. Następnie odlać.
  4. Grzyby zalać 1 l gorącej wody i gotować je na małym ogniu przez około 15 minut.
  5. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na maśle.
  6. Grzyby wyjąć z wywaru i dodać do cebuli. Osolić i popieprzyć według uznania. Dusić na małym ogniu przez około 10 minut.
  7. Do cebuli i grzybów wlać wywar grzybowy. Pozostawić do zagotowania.
  8. Wlać śmietankę i gotować jeszcze przez około 5 minut. W razie potrzeby dosolić lub dopieprzyć.

Po przygotowaniu sosu i ugotowaniu makaronu można nakładać. Warto przypatrzeć się dwóm sposobom. Pierwszy: Nakładamy makaron na głęboki talerz i polewamy sosem. Należy pamiętać, by za każdym razem mieszać sos, gdyż grzyby opadają na dno garnka. Drugi: Cały makaron przełożyć do sosu i dokładnie wymieszać. Następnie nakładać.

Makaron ze szpinakiem

Składniki:

  • 500 g makaronu penne
  • 5 l wody
  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g masła roślinnego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz

Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 5

  1. Wstawić do zagotowania 5 l osolonej wody.
  2. Do gotującej wody dodać makaron. Mieszać co jakiś czas.
  3. Makaron gotować przez około 10-12 minut. Następnie odlać.
  4. Szpinak odmrozić.
  5. Cebulkę pokroić w piórka. Podsmażyć na maśle.
  6. Czosnek zetrzeć. Dodać do cebulki. Smażyć jeszcze przez chwilę.
  7. Dodać odmrożony szpinak (nieodciśnięty). Dobrze osolić i popieprzyć. Dusić około 15 minut. Mieszać co jakiś czas.
  8. Do szpinaku wlać śmietankę i dusić jeszcze około 5 minut. W razie potrzeby doprawić.
  9. Tak przygotowany szpinak wymieszać z makaronem.

Danie podawać na płaskim talerzu. Przypadnie do gustu nie tylko smakoszom szpinaku. Pomimo swe nieprzychylnej sławy, szpinak jest smaczny i do tego bardzo zdrowy.

Farfalle z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 500 g makaronu farfalle
  • 5 l wody
  • 100 g suszonych pomidorów w zalewie
  • 1 duża cukinia
  • 10 ząbków czosnku
  • 50 g masła roślinnego
  • 100 g błękitnego sera pleśniowego
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 5

  1. Wstawić do zagotowania 5 l osolonej wody.
  2. Do gotującej wody dodać makaron. Mieszać co jakiś czas.
  3. Makaron gotować przez około 10-12 minut. Następnie odlać.
  4. Czosnek obrać lub podpiec na suchej patelni.
  5. Następnie pokroić go w plastry.
  6. Cukinię pokroić w plastry (2-3 mm).
  7. Suszone pomidory przekroić na pół.
  8. Ser pleśniowy pokroić w kostkę.
  9. Do rondla wlać 5 łyżek oliwy i dodać do tego masło.
  10. Na tłuszczu podsmażyć z każdej strony cukinie i suszone pomidory (max. 10 minut). Osolić i popieprzyć.
  11. Dodać czosnek. Smażyć jeszcze przez chwilę.
  12. Po zdjęciu warzyw z ognia dodać do nich pleśniowy ser.
  13. Całość wymieszać z makaronem.

Danie podawać na głębokim talerzu. Jest to danie wykwintne i droższe od pozostałych pomysłów, lecz warte przygotowania. Zachwyci kubki smakowe każdej osoby.

Makaron na słodko z truskawkami

Składniki:

  • 500 makaronu tagliatelle
  • 5 l wody
  • 500 g mrożonych truskawek
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g cukru

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 5

  1. Wstawić do zagotowania 5l osolonej wody.
  2. Do gotującej wody dodać makaron. Mieszać co jakiś czas.
  3. Makaron gotować przez około 8-10 minut. Następnie odlać.
  4. Do garnka przełożyć mrożone truskawki. Zasypać je cukrem i wstawić na mały ogień. Mieszać co jakiś czas.
  5. Do rozmrożonych truskawek dolać śmietankę i mascarpone. Podgrzewać na małym ogniu jeszcze kilka minut.

Danie podawać na głębokim talerzu. Makaron można polewać sosem, bądź z nim wymieszać. Danie godne polecenia, nie tylko latem. Szczególnie polecane dla najmłodszych, choć znajdzie swych wielbicieli wśród starszych smakoszy.

Spaghetti w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 5 l wody
  • 1 przecieru pomidorowego
  • 5 pomidorów
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • oregano
  • sól
  • pieprz

Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 5

  1. Wstawić do zagotowania 5 l osolonej wody.
  2. Do gotującej wody dodać makaron. Mieszać co jakiś czas.
  3. Makaron gotować przez około 8-10 minut. Następnie odlać.
  4. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie.
  5. Pokroić pomidory w dużą kostkę. Delikatnie osolić. Dusić, aż pomidory rozmiękną.
  6. Dolać przecier pomidorowy. Zagotować.
  7. Dodać sól, pieprz i oregano.
  8. Gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  9. Makaron wymieszać z sosem.

Danie można podawać na płaskim talerzu. Do smaku można doprawić je śmietanką lub posypać startym serem.

To nasze pomysły na smaczny obiad. Do tego mogą z nich korzystać wegetarianie. Każdy z nich zaskoczy smakiem rodzinę i przyjaciół.

Makaron
Obiad
Zdrowe odżywianie