Desery

Babka czekoladowa z rumem

Data: 18.08.2020 Autor: Patrycja

Składniki:

Na ciasto:  

  • 250 g mąki tortowej,
  • 250 g masła,
  • 5 łyżek ciemnego kakao o niskiej zawartości tłuszczu (na przykład DecoMoreno),
  • 5 jajek,
  • kieliszek rumu,
  • 2 łyżki proszku do pieczenia;

Na polewę:

  • 200 g masła,
  • 150 g cukru pudru,
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki ciemnego kakao o niskiej zawartości tłuszczu,
  • kieliszek rumu;
  • ponadto - masło oraz bułka tarta do formy.

Przygotowanie

Ma początek masło z cukrem dokładnie utrzyjmy na puszysta masę. Cały czas ucierając dodawajmy kolejno po jednym żółtku. Masę wymieszajmy z mąką przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Wlejmy rum. Na koniec dodajmy ubite na sztywną pianę białka. Całość delikatnie wymieszajmy. Znów formę z kominkiem wysmarujmy masłem i wysypmy bułką tartą. Wlejmy ciasto do 2/3 wysokości. Wstawmy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczmy 51-61 minut czasu (do suchego patyczka). W między czasie przygotujmy polewę czekoladową. Masło dokładnie utrzyjmy z cukrem pudrem. Dodajmy startą czekoladę. Lekko podgrzejmy na parze, żeby czekolada się rozpuściła i powstała jednolita masa. Wymieszajmy z rumem. Ciepłą polewą dobrze polejmy ostudzoną babkę.

Czekolada
Ciasto