Dieta

Bakłażanowe łódki na ostro

Data: 16.08.2020 Autor: Patrycja

Składniki:

  • 2 większe bakłażany
  • 275 g mięsa mielonego
  • szklanka kaszy quinoa
  • strączek ostrej papryczki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • cukier
  • sól
  • 1 średnia cebula
  • oliwa
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki sera parmezanu
  • przyprawa typu jarzynka (bez konserwantów)

Przygotowanie:

Na początek kaszę quinoa ugotujmy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Natomiast bakłażany rozetnijmy wzdłuż na połówki. Wydrążmy gniazda nasienne, środki lekko posólmy. Następnie na oliwie zeszklijmy posiekaną cebulę i 1 roztarty ząbek czosnku oraz drobno posiekany strączek papryczki. Dodajmy mięso mielone i smażmy razem, do uzyskania grudkowatej konsystencji. Następnie domieszajmy kaszę i koncentrat pomidorowy. Całość przyprawmy jarzynką, natką pietruszki, drugim roztartym ząbkiem czosnku, solą oraz cukrem. Wymieszajmy z parmezanem startym wcześniej na tarce o drobnych oczkach. Ręcznikiem kuchennym wytrzyjmy z bakłażanów sok, który puściły i napełnijmy je przygotowanym wcześniej farszem. Ułóżmy w naczyniu żaroodpornym. Skropmy oliwą. Zapiekajmy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez około 19-21 minut czasu. Gotowe bakłażany według naszego uznania możemy podawać z sosem jogurtowym z miętą.

Bakłażan
Przepisy