Posty

Lifestyle

Rzepa i jej wartość odżywcza

Data: 23.08 Autor: Patrycja

Jest smacznym i wartościowym warzywem, dzięki któremu nasze menu może sporo zyskać. Rzepa przyciąga ciekawym smakiem oraz ogromna ilością witamin, dzięki czemu zdrowa dieta z jej udziałem może wspierać nas w walce z licznymi dolegliwościami zdrowotnymi. Co warto wiedzieć na ten temat?

Lifestyle

Co daje picie wina?

Data: 22.08 Autor: Patrycja

Wiele osób pije po długim i nerwowym dniu lampkę, najczęściej czerwonego, wina. Dla uspokojenia, ukojenia nerwów, odstresowania. Po prostu ciemnoczerwona ciecz, mająca kilka procent alkoholu pomaga im oderwać się od kiepskiego dnia i poprawić nastrój.

Desery

Gruszki w cieście

Data: 21.08 Autor: Patrycja

Należy ciasto francuskie rozwinąć (mrożone musimy wcześniej rozmrozić), pokroić na 6 kwadratów lub wyciąć szklanką 6 kółek. Gruszki opłuczmy, osuszmy i przekrójmy na połówki. Wydrążmy gniazda nasienne, ponacinajmy ozdobnie wierzchy. Następnie połówki gruszek układajmy na wyciętych kwadratach lub kółkach z ciasta francuskiego, tak aby można było gruszkę obkroić z zapasem około 2 cm. Rozmąćmy jajko i posmarujmy nim ciasto francuskie, które wystaje dookoła gruszki. Pamiętajmy o tym aby blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Przełóżmy gruszki w cieście. Każdy owoc posmarujmy cienką warstwą naturalnego miodu pitnego, posypmy mielonym cynamonem. Blachę wstawmy do piekarnika. Pieczmy ciastka w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 21-31 minut czasu. Gotowy deser podawajmy z ulubionymi lodami.

Lifestyle

Pieprz ziołowy: co warto wiedzieć?

Data: 20.08 Autor: Patrycja

Jest jedną z tych przypraw, które zyskują coraz większe uznanie wśród miłośników zdrowego stylu życia. Pieprz ziołowy wyróżnia się łagodnym smakiem oraz wielką wartością odżywczą, dzięki czemu staje się ciekawą alternatywą dla czarnego pieprzu. Przyprawa ta ma jednocześnie bardzo dobry wpływ na ogólny stan naszego zdrowia, nic więc dziwnego, iż grono osób korzystających z jej mocy stale się poszerza. Co warto wiedzieć na temat tego dodatku smakowego? Na jakie korzyści mogą liczyć te osoby, które po pieprz ziołowy będą sięgały regularnie?

Desery

Domowa granola orzechowa

Data: 19.08 Autor: Patrycja

Na początek należy w misce wymieszać, sezam, płatki owsiane, cynamon i grubo posiekane migdały. Natomiast w garnku łączymy miód, syrop, sól, wodę, olej i cukier; podgrzewamy kilka minut czasu na małym płomieniu, mieszając. Kiedy masa zacznie lekko bulgotać i tworzyć delikatną piankę przy krawędziach, wyłączamy gaz i wsypujemy przygotowane suche składniki. Mieszamy, aby całkowicie pokryły się masą. Powstałą granolę wykładamy równą warstwą na blachę przykrytą papierem do pieczenia, wkładamy na około 39-42 minuty czasy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni Celsjusza. Pamiętajmy o tym, aby od czasu do czasu granolę przegarnąć łyżką albo łopatką, aby równomiernie się przypiekała i uzyskała piękny brązowo-złoty kolor. Wyjmujemy, zostawiamy na blasze do całkowitego ostygnięcia. Rozbijamy, aby była możliwie najbardziej sypka, mieszamy z pokruszonymi orzechami laskowymi i czekoladą. Przedkładamy do szczelnego pojemnika, w którym możemy przechowywać granolę do 14 dni czasu. Jemy z mlekiem, jogurtem albo kremem z ricotty.

Desery

Babka czekoladowa z rumem

Data: 18.08 Autor: Patrycja

Ma początek masło z cukrem dokładnie utrzyjmy na puszysta masę. Cały czas ucierając dodawajmy kolejno po jednym żółtku. Masę wymieszajmy z mąką przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Wlejmy rum. Na koniec dodajmy ubite na sztywną pianę białka. Całość delikatnie wymieszajmy. Znów formę z kominkiem wysmarujmy masłem i wysypmy bułką tartą. Wlejmy ciasto do 2/3 wysokości. Wstawmy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczmy 51-61 minut czasu (do suchego patyczka). W między czasie przygotujmy polewę czekoladową. Masło dokładnie utrzyjmy z cukrem pudrem. Dodajmy startą czekoladę. Lekko podgrzejmy na parze, żeby czekolada się rozpuściła i powstała jednolita masa. Wymieszajmy z rumem. Ciepłą polewą dobrze polejmy ostudzoną babkę.