Fit

Chwast w garnku

Data: 28.08.2020 Autor: Patrycja

Chłopska kuchnia przednówkowa (czyli w okresie przed nowymi plonami) jest wyjątkowa w wielu względach. Często nie zdajemy sobie sprawy że niektóre chwasty można jeść. Nasi przodkowie wiedzieli jak przetrwać okresy głodu wspomagając się dziko rosnącymi roślinami.
Popularność w tym okresie zdobywała zupa z lebiody (komosy białej). Możesz spróbować wykonać podobna zupę.

Składniki:

  • 5 garści lebiody
  • Wywar warzywny (1,5l)
  • 1 łyżkę masła
  • 3 łyżki kaszy (np gryczanej)
  • Opcjonalnie kilka ziemniaków.

Lebiodę należy ugotować i odcedzić. Następni bardzo drobo pokroić i dodać do wywaru. Dodać ugotowana ksze (opcjonalne ziemniaki) i łyżkę masla.

W dzieciństwie wielu z nas walczyło z pokrzywami, jednak mało kto próbował je zjeść. Pokrzywy na wsiach miały rangę bardzo pożądanej rośliny. Podobnie jak z lebiody, również z pokrzywy można przygotować zupę.

Składniki:

  • 1l sparzonych wrzątkiem pokrzyw (koniecznie młodych)
  • 1l wywaru warzywnego
  • 0,5kg ziemniakow
  • 1 łyżkę masla
  • 2 ząbki czosnku
  • Kilka łyżek śmietany do zabielnia
  • Pieprz i sól do smaku

Pokrzywę drobno kroimy, a następnie smażymy na maśle, następnie dolewamy niewielka ilość wody i dusimy aż pokrzywa zmięknie. Kolejnym krokiem jest przetarcie jej przez sito albo zblendowanie. W wywarze gotujemy ziemniaki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec dodajemy papkę z pokrzywy i śmietanę. Doprawiamy do smaku i mieszamy.

Eko
Odporność organizmu