Lifestyle

Co daje picie wina?

Data: 22.08.2020 Autor: Patrycja

Wiele osób pije po długim i nerwowym dniu lampkę, najczęściej czerwonego, wina. Dla uspokojenia, ukojenia nerwów, odstresowania. Po prostu ciemnoczerwona ciecz, mająca kilka procent alkoholu pomaga im oderwać się od kiepskiego dnia i poprawić nastrój.

Jednak, czy wiedzieliście, że od jednej do trzech lampek wina na tydzień pomaga nie tylko na stres, a ma właściwości zdrowotne dla naszego organizmu?
Oto kilka zdrowotnych właściwości czerwonego wina.

Obniża zły cholesterol i ryzyko zawału serca

Wino zawiera w sobie przeciwutleniacze. Jest to substancja, która przeszkadza w tworzeniu się złogów złego cholesterolu na ścianach naczyń i obniżają poziom cholesterolu we krwi. Czerwony trunek posiada także kwas salicylowy, który chroni od powstawania zakrzepów ze zlepionych płytek krwi. Dzięki temu zmniejszane jest ryzyko zawału serca.

Stop nowotworowi. Czas na wino

Picie wina może zapobiega zachorowaniom na raka. I nie jest to bezpodstawne przekonanie. Czerwone wino bowiem zawiera składniki, które zwalczają wolne rodniki, odpowiedzialne za zachorowania na nowotwory. Wśród tych składników jest resweratol, pochodzący ze skórek winogron. Wina na bazie winogron, zawierają go więc w dość dużych ilościach, a zwłaszcza czerwone wina.

Może ma i mało procent, ale...

Wina mogą działać bakteriobójczo. Mimo tego, że nie osiągają wysokich stężeń alkoholu, niektóre bakterie giną po 15 minutach kontaktu z tym trunkiem. To sprawia, że czerwone wino na niektóre szczepy bakterii działa szybciej niż wysokoprocentowe alkohole.
Według niektórych badań nawet bezalkoholowe wino może działać bakteriobójczo, jednak wymaga to dodatkowych badań i nie jest na razie potwierdzone.

Savoir-vivre ma jednak sens

Kiedyś przy podawaniu wina były bardzo rygorystycznie przestrzegane zasady odnośnie tego, jakie wino do jakich dań. Wino białe podawane zwykle było do lżejszych posiłków typu ryby. Czerwone wino zarezerwowane było do posiłków mięsnych.
Jak się okazuje nie była to tylko fanaberia. Otóż, czerwone wino wspomaga pracę nerek i układu trawiennego. Picie lampki czerwonego wina do ciężkostrawnych posiłków pomagało więc uniknąć ciężkości po jedzeniu, gazów czy innych niedogodności związanych z układem trawiennym.

Co za dużo to niezdrowo

Zaczytując się w lecznicze właściwości czerwonego wina nie należy jednak zapominać, że to dalej alkohol i jak wszystko w nadmiarze, także i ono może szkodzić. Picie zbyt dużej ilości wina wywołuje skutki uboczne – marskość wątroby, migreny, podwyższone ryzyko udaru na skutek wysokiego ciśnienia, utrudnia przyswajanie magnezu i po prostu upija człowieka. Dlatego najlepszą dawką wina dla zdrowego, dorosłego człowieka są dwa kieliszki na tydzień. Przy czym należy także pamiętać, że kobieta w ciąży lub karmiąca piersią nie może spożywać alkoholu.

Wino
Zdrowe odżywianie