Lifestyle

Co warto wiedzieć o wasabi?

Data: 09.08.2020 Autor: Patrycja

Wasabi, nazywany często japońskim chrzanem, jest dodatkiem powszechnie stosowanym w kuchni japońskiej. Jego ostry smak oraz korzystny wpływ na zdrowie sprawił, że i Polscy zaczęli po niego częściej sięgać. Efekt? Japoński chrzan pojawia się już nie tylko w sushi, a pomysłów na dania z takim dodatkiem można znaleźć coraz więcej. Dlaczego warto z nich skorzystać?

Powodów, dla których warto sięgnąć po wasabi, jest sporo. Zdrowa dieta z takim dodatkiem może skutecznie wspierać nas w codziennej walce o zdrowie. Wiadomo, że wasabi rewelacyjnie sprawdza się w walce z bakteriami i grzybicami, wiadomo też, że ta przyprawa to naturalny lek na zatrucia pokarmowe. Japoński chrzan jest też doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, a włączenie go do diety może pomóc nam w walce z uciążliwymi zaparciami. Po wasabi warto też sięgać w okresie jesienno-zimowym, kiedy największym problemem są takie choroby, jak przeziębienie i grypa. Tu wasabi pomoże w walce z wirusami i bakteriami, pomoże też w oczyszczaniu dróg oddechowych i zatok. Dodatkowo, dzięki zawartości sporej ilości siarki, japoński chrzan może odegrać istotną rolę w profilaktyce takich przypadłości, jak próchnica. Powodów, dla których warto docenić tę japońską przyprawę jest zatem sporo, a im prędzej to zrobimy, tym lepiej dla nas i dla naszego zdrowia.

Wasabi
Japoński chrzan
Naturalny lek