Desery

Deser kokosowy z krakersami

Data: 17.08.2020 Autor: Patrycja

Składniki:

  • 405 ml mleka kokosowego
  • 1 pełna szklanka mleka 3,2%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 72 g cukru
  • 1 cukier waniliowy (8 g)
  • 100 g masła
  • 1 małe opakowanie krakersów
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki posiekanych migdałów
  • 205 ml śmietany 30%
  • 1 czubata łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

Na początek zagotowujemy mleko kokosowe z 1/2 szklanki mleka i cukrem oraz cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozrabiamy mąki (pszenną, ziemniaczaną). Wlewamy do wrzącego mleka, gotujemy budyń. Studzimy. Następnie wiórki kokosowe prażymy, studzimy. Masło ucieramy, dodajemy wcześniej przygotowany budyń oraz uprażone wiórki kokosowe. Natomiast krakersy kroimy na nieduże kawałki. Na dno słoiczka wkładamy porcję kremu i krakersów, posypujemy 1/2 migdałów. Warstwy powtarzamy. Znów śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Następnie szprycą wyciskamy na wierzch deseru. Posypujemy resztą migdałów. Na koniec deser jeszcze schładzamy.

Kokos
Przepisy