Dieta

Dlaczego warto jeść bakłażany?

Data: 29.04.2020 Autor: Patrycja

Bakłażan to cenny składnik zdrowej diety oraz przysmak, dzięki któremu nasze menu stanie się ciekawsze. Co warto wiedzieć na temat odżywczej wartości bakłażanów? Dlaczego warto sięgać po te warzywa możliwie jak najczęściej?

Powodów, dla których warto jeść bakłażany, jest sporo. Bakłażan zawiera sporo wody i błonnika, świetnie zatem sprawdza się w menu tych osób, które chcą sobie ułatwić odchudzanie. W warzywie tym znajdziemy również sporo witaminy C oraz witamin z grupy B, nie brak tu również witamin K i E. Warzywo to sprawia jednocześnie, że zdrowa dieta dostarcza nam odpowiedniej ilości tak ważnych dla naszego zdrowia składników mineralnych, jak wapń, żelazo, magnes czy potas. Bakłażan ma zatem sporą wartość odżywczą, a zdrowa dieta z takim dodatkiem pomoże nam utrzymać zdrowie i dobrą formę. Warzywo to jest jednocześnie ciekawym urozmaiceniem menu, a pyszne dania z jego udziałem sprawią, że w naszej kuchni nuda się nie pojawi. Warto sięgnąć po przepisy na zapiekanki z tym warzywem, warto docenić też te przepisy, dzięki którym można przygotować bakłażany faszerowane lub pyszne placki z ich udziałem. Możliwości wykorzystania bakłażanów w diecie jest sporo, zatem każdy z nas znajdzie dla siebie wiele ciekawych propozycji.

Warzywa
Bakłażan