Dieta

Dlaczego warto jeść kalafior?

Data: 29.04.2020 Autor: Patrycja

To popularne warzywo często pojawia się na naszych talerzach, co powinno cieszyć. Dlaczego? Bo kalafior to nie tylko wspaniały smak, ale i bardzo duża wartość odżywcza. W warzywie tym możemy znaleźć sporo cennych dla zdrowia witamin i minerałów, dzięki czemu nasz organizm otrzymuje bezcenne wsparcie w walce z licznymi przypadłościami.

Co warto wiedzieć na temat odżywczej wartości kalafiora?

Wiadomo, że jest on bardzo dobrym źródłem potasu i magnezu, nie brak w nim też witamin z grupy B oraz witaminy C. W kalafiorze pojawia się też sporo witaminy K, fitosteroli oraz błonnika pokarmowego. Taki skład sprawia, iż zdrowa dieta z udziałem tego warzywa może nam skutecznie ułatwiać codzienną walkę o utrzymanie dobrej formy. Po dania z udziałem kalafiora chętnie sięga profilaktyka chorób nowotworowych, wiadomo też, że pyszne dania z kalafiorem mogą nas skutecznie wspierać w walce z toksynami zalegającymi w naszym organizmie. Włączenie kalafiora do diety zalecane jest osobom mającym problemy z nadciśnieniem oraz tym, którym dokuczają choroby reumatyczne. Problemy z nerkami i pęcherzem moczowy, uciążliwe zaparcia – i tu kalafior może się okazać wspaniałym sojusznikiem, dzięki któremu problemy te staną się tylko przykrym wspomnieniem.

Kalafior
Warzywa