Desery

Domowa granola orzechowa

Data: 19.08.2020 Autor: Patrycja

Składniki:

  • 25 g ziaren sezamu
  • 255 g płatków owsianych
  • 100 g nieobranych migdałów
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 pełne łyżki miodu (na przykład akacjowego, wielokwiatowego)
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka wody
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 30 g cukru trzcinowego, 150 g orzechów laskowych (prażonych)
  • 60 g czekolady o zawartości 70% kakao (pokruszonej)

Przygotowanie

Na początek należy w misce wymieszać, sezam, płatki owsiane, cynamon i grubo posiekane migdały. Natomiast w garnku łączymy miód, syrop, sól, wodę, olej i cukier; podgrzewamy kilka minut czasu na małym płomieniu, mieszając. Kiedy masa zacznie lekko bulgotać i tworzyć delikatną piankę przy krawędziach, wyłączamy gaz i wsypujemy przygotowane suche składniki. Mieszamy, aby całkowicie pokryły się masą. Powstałą granolę wykładamy równą warstwą na blachę przykrytą papierem do pieczenia, wkładamy na około 39-42 minuty czasy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni Celsjusza. Pamiętajmy o tym, aby od czasu do czasu granolę przegarnąć łyżką albo łopatką, aby równomiernie się przypiekała i uzyskała piękny brązowo-złoty kolor. Wyjmujemy, zostawiamy na blasze do całkowitego ostygnięcia. Rozbijamy, aby była możliwie najbardziej sypka, mieszamy z pokruszonymi orzechami laskowymi i czekoladą. Przedkładamy do szczelnego pojemnika, w którym możemy przechowywać granolę do 14 dni czasu. Jemy z mlekiem, jogurtem albo kremem z ricotty.

Odporność organizmu
Suszone owoce