Desery

Gruszki w cieście

Data: 21.08.2020 Autor: Patrycja

Składniki:

  • 3 duże dojrzałe gruszki
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki naturalnego miodu płynnego
  • mielone lody
  • ponadto - ulubione lody

Ilość porcji: 3

Przygotowanie

Należy ciasto francuskie rozwinąć (mrożone musimy wcześniej rozmrozić), pokroić na 6 kwadratów lub wyciąć szklanką 6 kółek. Gruszki opłuczmy, osuszmy i przekrójmy na połówki. Wydrążmy gniazda nasienne, ponacinajmy ozdobnie wierzchy. Następnie połówki gruszek układajmy na wyciętych kwadratach lub kółkach z ciasta francuskiego, tak aby można było gruszkę obkroić z zapasem około 2 cm. Rozmąćmy jajko i posmarujmy nim ciasto francuskie, które wystaje dookoła gruszki. Pamiętajmy o tym aby blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Przełóżmy gruszki w cieście. Każdy owoc posmarujmy cienką warstwą naturalnego miodu pitnego, posypmy mielonym cynamonem. Blachę wstawmy do piekarnika. Pieczmy ciastka w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 21-31 minut czasu. Gotowy deser podawajmy z ulubionymi lodami.

Gruszki
Ciasto francuskie
Lody