Lifestyle

Jak rozpoznać dobrego arbuza

Data: 06.08.2020 Autor: Patrycja

Arbuzy jak pokazują badania należą do grupy najbardziej lubianych przez Polaków owoców. Niestety, szczególnie w dużych supermarketach bardzo łatwo trafić na owoce, które nie nadają się zupełnie do zjedzenia, gdyż jest przejrzały albo zupełnie niedojrzały. Jak zatem wybrać ten najlepszy, smaczny i dojrzały owoc? Jest na to kilka prostych i bardzo szybkich, a co najważniejsze skutecznych sposobów sprawdzenia tego owocu.

  1. Spód. Jeśli jest brudnobiały, a najlepiej żółty oznacza to, że owoc jest dojrzały i zapewne bardzo smaczny.
  2. Zanim zakupimy owoc warto przyłożyć do niego ucho i lekko popukać go palcami. Jeśli da się usłyszeć dudniący dźwięk, oznacza to z całą pewnością, że owoc jest dojrzały i nadaje się do spożycia. Początkowo co prawda rozróżnianie takich dźwięków nie jest zbyt proste, przynajmniej nie dla każdego Jednak po pewnym czasie nabierzemy w tym tyle wprawy, że z pewnością każdy zakupiony przez nas arbuz będzie odpowiednio dojrzały i smaczny.
  3. Paski. Dojrzały owoc ma jednolicie zielony kolor, z niezbyt wyróżniającymi się paskami. Jeśli jest inaczej najlepiej po ten konkretny owoc nie sięgać.

W przypadku arbuzów warto pamiętać, że w przeciwieństwie np. do bananów nie dojrzewają już one po zerwaniu czy w transporcie. Dlatego nie wato kupować owocu z myślą, że po pewnym czasie dojrzeje, ponieważ z całą pewnością to nigdy nie nastąpi.

Arbuz
Owoce