Lifestyle

Kuchnia biurowa

Data: 26.08.2020 Autor: Patrycja

„Człowieka tworzą maniery i charakter” – tak mawiał Marcus Tullius Cicero mówca, filozof i polityk rzymski, zwany również Cyceronem.

Każdy z nas potrzebuje czystego kubka. Każdy z nas podgrzewa czasem jedzenie w mikrofalówce, każdy z nas korzysta z lodówki. Zachęcamy – świeć przykładem i sprzątaj po sobie!

Nie spożywaj posiłków przy biurku nad klawiaturą

Jedzenie przy biurku może i jest wygodne, zwłaszcza jeśli ma się niewiele czasu na posiłek.
Natomiast w zamkniętym pomieszczeniu, przesiąkniętym zapachem tonerów, kartek, rozgrzanych komputerów, jeszcze mocniej roznoszą się aromaty odgrzanej chwilę temu ogórkowej, pizzy, ryby czy kurczaka w pięciu smakach. Mało eleganckie jest to także w przypadku przyjścia w tym momencie klienta bądź szefa (jesteś przecież przy swoim stanowisku pracy). Zakłóca to biurową harmonię, a więc zdecydowanie nie wypada.
Po drugie, biorąc pod uwagę, że powierzchnia naszego biurka, klawiatura, telefon itp. jest siedliskiem bakterii i może być nawet 100 razy brudniejsza niż przeciętna toaleta, lepiej oduczyć się tego nawyku jak najszybciej. Inaczej możesz się nabawić zarówno zatrucia, jak i zarazić grypą.

Spożywajmy zatem posiłki w miejscu do tego przeznaczonym. Zjedzenie kanapki czy obiadu w kuchni nie zajmuje więcej czasu niż pogawędka w tej samej kuchni z współpracownikiem przy przygotowywaniu kolejnej kawy ;)

Nie pozostawiaj brudnych powierzchni i urządzeń w kuchni.

(Nie będę ponownie rozwijać tematu bakterii ;p) Włóż naczynia do zmywarki (tylko nie w piątek o 15:57, żeby spędziły tam cały weekend zamknięte w ciemnościach) albo umyj i odłóż na swoje miejsce. Naczynia firmowe znajdujące się w kuchni są przeznaczone głównie na wizyty gości. Jeśli potrzebujesz, oczywiście użyj. Jeśli zabrałeś coś z kuchni, odnieś to na miejsce. Niekomfortowe i zabierające wiele cennego czasu w pracy jest szukanie ich co tydzień w każdym najodleglejszym zakątku firmy ;)

Nie pozostawiaj brudnych powierzchni i urządzeń w kuchni.

Kroiłeś bułki na blacie? Rozlał ci się sos? Nakapała woda z czajnika? Po umyciu rąk pozostała pochlapana wodą i mydłem umywalka? Wytrzyj po sobie.
Za mocno podgrzałeś swój obiad i trochę wykipiało na ścianki mikrofalówki? Trudno, zdarza się, ale przetrzyj ją zwilżonym ręcznikiem papierowym.
Każdorazowo po zrobieniu w ekspresie kawy z mlekiem, wyczyść rurkę bądź spieniacz do mleka (słyszeliście jak powstaje salmonella?). Wylewamy wodę z tacek ociekowych, opróżniamy fusy czy zużyte kapsułki.
Jeśli widzisz, że zmywarka jest zapełniona i wymaga włączenia do prania brudnych naczyń, włącz ją bądź zgłoś osobie odpowiedzialnej.
Ścierka do wycierania naczyń służy (jak sama nazwa wskazuje) do wycierania naczyń, nie rąk. Do tego służą ręczniki papierowe (wszędzie o tych bakteriach… ;p

Dbajmy o to co mamy do dyspozycji i niech inni też mają przyjemność korzystania z czystej kuchni.

Nie zaśmiecaj lodówek.

Nie zdążyłeś zjeść obiadu, kupiłeś za dużo szynki? Zabierz je z lodówki i nie pozwól im zgnić. Jeśli chcesz umieścić swoje produkty spożywcze w lodówce, to podpisz opakowania imieniem i nazwiskiem – powinno to powstrzymać innych przed ich zjedzeniem lub pozwoli na zidentyfikowanie leżącego od miesiąca masła. Najlepiej pod koniec tygodnia usuwaj jedzenie z lodówki, ponieważ to zalegające zaczyna psuć się po jakimś czasie i otwieranie lodówki może stać się dla wszystkich koszmarem. Pamiętaj także, aby dobrze pakować produkty, które chcemy włożyć do lodówki. Dzięki temu nie będą wydzielały zapachu.

Bądź uprzejmy

Jeśli ktoś inny nalał wodę do czajnika, poczekaj aż pierwszy jej użyje, dopiero potem z niej skorzystaj.
Nie wynoś soków, szklanek czy innych rzeczy z przygotowanej dla gości salki.
Słodkości czy ciasto, które leży na blacie w kuchni, gdy akurat do niej wchodzisz, przeważnie przeznaczone jest dla gości. Chyba, że są to czyjeś urodziny lub jest już po wizycie klientów ;)
Zanim się poczęstujesz, upewnij się, że można.

Już dawno minęły czasy, gdy wspólne oznaczało niczyje. Pracując razem, stajemy się członkami społeczności, która potrafi dostosować się do podstawowych zasad czystości.

Biuro
Praca
Jedzenie