Lifestyle

Kuchnia Słowian

Data: 12.09.2020 Autor: Patrycja

Jedzenie jest niezbędne do przeżycia, jednak poza tym może być smaczne i sprawiać nam przyjemność. Jeśli zastanawiacie się jak żywili się nasi przodkowie w X wieku, zapraszam do dalszej części wpisu.

W kuchni naszych przodkiń nie było wielu rzeczy które dla nas są już codziennością, nie mówię tu o awokado, ale chociażby o ziemniakach. Ziemniaki zdążyły wpisać się na tyle w kulturę żywieniową Polaków, że ciężko wyobrazić sobie bez nich życie. Zamiast ziemniaków można było spotkać kaszę, która towarzyszy nam już od bardzo dawna. Kasza była podawana na wiele sposobów. Można ją było spotkać w zupie, czy też jako główną część dania.

Kolejnym elementem diety praPolaków był wszelkiego rodzaju nabiał. Twaróg, mleko, czy maślanka były częstym elementem stołów. To głównie dzięki nim i jajom nasi przodkowie dostarczali sobie tłuszcze i białko zwierzęce. Mięso gościło w misach jedynie od większego święta. Czasem pojawiały się ryby.Głównym źródłem białka było białko roślinne z roślin strączkowych. Groch jest niezwykle pożywny i przy okazji dający efekt sytości.

W trakcie przednówku czyli w okresie przed zbiorami nowych plonów w garnkach Słowian można było spotkać liczne rośliny uznawane obecnie za chwasty. Zupa z lebiody była popularna bardzo długo, zwłaszcza podczas epizodów nieurodzaju i głodu. Podobnie było z mąką z żołędzi. Z żołędzi można zrobić ciastka, placki, czy też napar kawopodobny

Warto też zwrócić uwagę na to co pili ludzie w X wieku bo było to głównie piwo. Piwo piły również dzieci. Zjawisko to wynikało ze stanu wody, która była niezwykle zanieczyszczona. Piwo podczas fermentacji zabijało bakterie żyjące w wodzie. Trzeba również zauważyć że takie piwo miało znacznie mniej alkoholu niż obecnie. Poza piwem pito również mleko, a z alkoholi wysokoprocentowych w kubkach królowało wino i miód.

Jeśli macie ochotę spróbować przekąski rodem z dziesiątego wieku wystarczy trochę mąki, woda, miód i orzechy. Z mąki i wody robimy ciasto które smażymy na suchej patelni. Tak powstają podpłomyki które można zjeść przykładowo z orzechami i miodem. Jeśli lubimy słone rzeczy do ciasta warto dodać odrobinę soli, jednak nasi przodkowie solili potrawy głównie solanką.

Gotowanie
Słowianie
Kuchnia