Dieta

Mięczaki i skorupiaki w zdrowej diecie

Data: 05.08.2020 Autor: Patrycja

Mięso mięczaków i skorupiaków pozwala pobudzić mózg i poczuć się lepiej. Mięczaki i skorupiaki dodają wigoru i energii, zaś ze względu na swe pobudzające właściwości już dawno uznano je za silny afrodyzjak. Wiadomo, że ich spożywanie jest wyjątkowo korzystne dla serca oraz dla mózgu, wiadomo również, że ich mięso znacznie zwiększa sprawność umysłową. Dodatkowo obniżają one poziom cholesterolu, choć jeszcze nie tak dawno uważano, że jest wręcz odwrotnie. Twierdzono, że mięso mięczaków oraz skorupiaków może mieć negatywny wpływ na układ sercowo – naczyniowy. Jak się okazuje, były to całkowicie bezpodstawne obawy. Mięczaki i skorupiaki są wręcz zalecanym składnikiem diety, a to za sprawą zawartych w nich kwasów tłuszczowych omega – 3. Kwasy te są wyjątkowo cenione za skuteczne chronienie przed zakrzepami i zatorami naczyń krwionośnych. Mięczaki i skorupiaki mogą być też pomocne w innych schorzeniach, takich jak astma, alergie czy też reumatyzm. Przypuszczalnie ich mięso może pomagać cierpiącym na łuszczycę. Sądzi się też, że może mieć ono właściwości antyrakowe.

Wyjątkowe znaczenie mają jednak mięczaki i skorupiaki jako środki pobudzające umysł ludzki. Ich wpływ na aktywność umysłową trudno przecenić.

Mięso mięczaków i skorupiaków może być bardzo zdrowe, jednak niezbędne jest w tym celu ich prawidłowe przyrządzenie. Należy unikać smażenia takiego mięsa w głębokim oleju. Zdecydowanie bardziej zalecane jest duszenie lub pieczenie.

Mięczaki
Skorupiaki