Lifestyle

Nietypowe, ale bardzo praktyczne zastosowania coli

Data: 26.04.2020 Autor: Patrycja

Czy to Coca Cola, czy Pepsi - napój o ciemnej barwie kojarzy nam się głównie ze sposobem na pobudzenie i ugaszenie pragnienia. Tymczasem, cola okazuje sie być bardzo przydatnym specyfikiem w każdym niemal gospodarstwie domowym. Jej magia leży przede wszystkim w wysokiej zawartości kwasów.

Jak popularny napój może przydać się nam w domu? Sprawdźmy kilka praktycznych zastosowań dla gazowanego płynu.

Odkamieniacz do czajnika

Odkładający się w czajniku kamień - technicznie: sole wapnia - to spory problem niemal każdego domu. Zakamieniony czajnik oznacza niepożądany osad w herbacie i zwiększone zużycie energii wynikające z obecności kamiennego osadu. Rozwiązaniem problemu jest cola, a konkretnie - zawarty w niej kwas fosforowy. Substancja ta reagując z solami wapnia usuwa kamień, nawet w trudno dostępnych miejscach. Najprościej będzie zostawić czajnik wypełniony colą na noc, a jeśli potrzebujemy rozwiązać problem szybko - podgrzanie napoju. Nie zapomnijmy oczywiście dokładnie wypłukać naczynie po całym procesie.

Sos barbecue

Słodko-kwaśny smak coli sprawia, iż jest ona doskonałą bazą sosów do mięs. Najpopularniejszy z przepisów mówi o wymieszaniu w proporcjach 1:1 coli z ketchupem przy dodaniu sosu Worcestershire, wraz z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. To świetny dodatek, szczególnie do wołowych steków.

Odrdzewiacz

Śruby, podkładki i nakrętki lubią po latach nieco przyrdzewieć, co w przypadku zamontowanych na stale elementów może oznaczać ryzyko "zapieczenia" śruby. Nakrętka wraz ze śrubą, która z powodu rdzy wydaje się niemożliwa do rozkręcenia, szybko ulegnie działaniu coli. Podobnie, jak w przypadku kamienia, także i tu pokazują swą siłę kwasy zawarte w napoju. Bez problemu radzą sobie z tlenkami żelaza i innymi składnikami rdzy i dzięki doskonałej penetracji łatwo rozwiązują problem. Nie potrzebujemy specjalistycznych środków - wystarczy nasz uniwersalny napój!

Marynata

Wiele przepisów na marynaty do mięs zaleca dodanie nieco soku z cytryny czy kilku łyżek octu. Uzasadnienie jest proste - kwasy zmiękczają mięso, przez co ostatecznie nasza potrawa jest dużo bardziej miękka i delikatna. Podobny efekt osiągniemy dzięki coli. Kwaśny smak pomoże w doprowadzenie mięsa do odpowiedniego stanu, zaś zawartość cukru doda przyjemnego smaku. Podobnie jak w przypadku sosów, także przy marynatach cola jest doskonałym dodatkiem do wołowiny. Istnieją wręcz proste receptury, które zalecają moczenie steków w coli (bez żadnych dodatków!) przez kilka godzin, jako jedyną i uniwersalną marynatę. Niemniej, cola sprawdzi się także jako dodatek do bardziej wyszukanych marynat na bazie ziół.

Uniwersalny czyścik

Cola da sobie radę nie tylko z twardymi przeciwnikami, jak kamień i rdza, ale sprawdzi się także w codziennych domowych zastosowaniach. Pomoże nam w praniu i czyszczeniu naczyń. Tłuste plamy na ubraniach łatwo poddadzą się sile coli. Wystarczy na kilkanaście minut namoczyć zabrudzoną część ubrania w napoju, aby mieć gwarancję, iż po praniu plama zniknie. Podobnie jest z tłustymi naczyniami, szczególnie tymi, które zostały poddane wysokiej temperaturze. Ciemne plamy z gorącego tłuszczu, na przykład na naczyniach żaroodpornych, szybciej usuniemy, gdy wcześniej będą one moczone w coli. Wszystko zaś zawdzięczamy mocy zawartych w napoju kwasów.

Coca Cola
Porady