Desery

Przepis na ciasto „bananiak”

Data: 15.09.2020 Autor: Patrycja

Ciasto bananowe to łatwa, szybka i — co najważniejsze — smaczna przekąska, która zawsze się sprawdza. W Internecie krąży wiele przepisów na bananowe ciasto, jednak takiego jeszcze nie jedliście. Tego typu wypieki to klasyka i dobre rozwiązanie, gdy w domu zalega zbyt wiele bananów.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 12 dekagramów margaryny lub masła
  • 75 dekagramów dojrzałych bananów
  • 2 całe jajka
  • 10 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • sól
  • tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy

Czas przygotowania: 60 minut

Przygotowanie:

  1. Mąkę pszenną przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Sodę wymieszaj z mlekiem.
  2. Margarynę lub masło o temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na krem.
  3. Do utartych składników dodawaj po jednym jajku, ciągle ucierając, a następnie po łyżeczce wcześniej przygotowanych suchych składniki oraz mleko z sodą.
  4. Banany należy obrać ze skórki. Rozgnieć je dokładnie widelcem i skrop sokiem z cytryny.
  5. Tak przygotowane banany połącz z ciastem, dobrze mieszając.
  6. Foremkę keksową natłuszcz i wysyp bułką tartą.
  7. Przełóż ciasto do foremki i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180°C na 40 min.

Smacznego!

Banany
Ciasto