Lifestyle

Rzepa i jej wartość odżywcza

Data: 23.08.2020 Autor: Patrycja

Jest smacznym i wartościowym warzywem, dzięki któremu nasze menu może sporo zyskać. Rzepa przyciąga ciekawym smakiem oraz ogromna ilością witamin, dzięki czemu zdrowa dieta z jej udziałem może wspierać nas w walce z licznymi dolegliwościami zdrowotnymi. Co warto wiedzieć na ten temat?

Wiadomo, że rzepa to witaminowa bomba, w której znajdziemy takie substancje, jak witamina A, beta-karoten oraz witaminy z grupy B. W rzepie nie brak też cennych dla naszego zdrowia składników mineralnych, takich jak potas, magnez czy fosfor. Dodatkowo w korzeniu rzepy pojawia się sporo cennych związków siarki, dzięki czemu warzywo to staje się jeszcze cenniejszym dodatkiem do naszego menu. A co możemy zyskać dzięki regularnemu korzystaniu z takiego wsparcia?

Zdrowa dieta, w której rzepa będzie się pojawiała dość często, może wspierać nas w walce z chorobami nowotworowymi oraz wolnymi rodnikami. Sięganie po to warzywo zalecane jest każdemu, kto chce wzmocnić odporność organizmu, oczyścić go ze szkodliwych toksyn oraz uporać się ze stanami zapalnymi. Rzepa stanie się też cenną sojuszniczką dla każdego, kto chce sobie ułatwić odchudzanie. Wiadomo, że jest ona rewelacyjnym źródłem błonnika, dzięki czemu nasz przewód pokarmowy jest w stanie sprawniej funkcjonować, a my możemy skuteczniej rozprawiać się ze zbędnymi kilogramami.

Rzepa
Odporność organizmu