Dieta

Rzodkiewka w zdrowej diecie

Data: 26.04.2020 Autor: Patrycja

Jest smacznym dodatkiem do kanapek, często pojawia się też w sałatkach i surówkach. Jej obecność uwzględniają przepisy na pyszne pasty kanapkowe, a wspaniały smak sprawia, iż po to warzywo sięgamy bardzo chętnie. Niewielka rzodkiewka może nas jednocześnie oczarować swą wartością odżywczą, dzięki czemu regularne sięganie po ten przysmak każdemu z nas przyniesie wiele korzyści. Co warto wiedzieć na temat rzodkiewki i jej wpływu na nasze zdrowie?

Rzodkiewka – niewielkie warzywo o wielkiej wartości odżywczej

Rzodkiewka ma niewiele kalorii, dzięki czemu staje się ważnym składnikiem w menu tych osób, które starają się utrzymać zgrabną sylwetkę. Warzywo to jest jednocześnie źródłem wielu cennych dla naszego organizmu składników odżywczych, a zdrowa dieta z jego udziałem może pomagać nam w walce o utrzymanie dobrej formy i pięknego wyglądu. Rzodkiewka to rewelacyjne źródło potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza oraz siarki, nie brak w niej też tak ważnego elementu, jakim jest cynk. Rzodkiewka dostarcza nam jednocześnie solidnej porcji witamin, bez których nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Można tu znaleźć i sporo witamin z grupy B, nie brak tu również witaminy A oraz błonnika pokarmowego. Tak wielka wartość odżywcza sprawia, iż rzodkiewka świetnie sprawdza się nie tylko jako wartościowy dodatek do naszego menu, ale i jako naturalny lek na wiele przypadłości. W jakich sytuacjach warto skorzystać z jego mocy?

Z jakich względów warto sięgać po rzodkiewkę regularnie?

Wiadomo, że dieta z dodatkiem rzodkiewki może mieć rewelacyjny wpływ na nasz metabolizm oraz na pracę jelit. Rzodkiewka pobudza jednocześnie wydzielanie żółci, dzięki czemu nasza wątroba może lepiej wywiązywać się ze swych zadań. Rzodkiewka pomaga też w walce z bakteriami atakującymi przewód pokarmowy, sprawia też, że problemy z trawieniem przestają być na nas aż tak wielkim utrapieniem. Zdrowa dieta z takim dodatkiem pomaga oczyścić organizm ze szkodliwych toksyn, co pozytywnie wpływa na odporność organizmu każdego z nas, a przy okazji pozwala nam w naturalny sposób wspierać skórę, włosy i paznokcie. Dla wielu osób rzodkiewka stała się wartościowym dodatkiem do menu ze względu na swą skuteczność w walce z bakteriami oraz stanami zapalnymi, dzięki czemu łatwiej jest nam się chronić przed wieloma groźnymi infekcjami.

Powodów, dla których warto włączyć rzodkiewkę do swej diety, jest sporo. Piękniejszy wygląd, lepsza forma i większa odporność – oto korzyści najważniejsze. Im wcześniej zaczniemy sięgać po te przysmaki, w których pojawia się rzodkiewka, tym lepiej dla nas i dla naszego organizmu.

Warzywa
Rzodkiewka