Desery

Sernik na zimno z mango

Data: 15.08.2020 Autor: Patrycja

Składniki:

  • 95 g masła
  • 200 g herbatników maślanych
  • 675 g półtłustego lub tłustego twarogu
  • 160 ml śmietany kremówki
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • ¾ szklanki cukru pudru (lub kryształu) + 1 łyżka
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • 2 mango
  • kilka kropli olejku śmietankowego

Przygotowanie:

Na początek masło roztapiamy na małym płomieniu, lekko studzimy. Ciastka rozkruszamy na proszek. Wlewamy masło, wyrabiamy na jednolitą masę. Wylepiamy dno tortownicy o średnicy 22 cm. Schładzamy. Następnie twaróg miksujemy z cukrem, sokiem z cytryny i śmietaną kremówką. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Ciepłą stopniowo wlewamy do masy, miksując na małych obrotach, do czasu kiedy masa będzie jednolita. Mango obieramy, kroimy w małą kostkę. Następnie do 1/3 masy serowej wlewamy olejek śmietankowy, mieszamy. Do pozostałej masy serowej dodajemy mango, mieszamy. Na spód herbatnikowy wykładamy masę z mango, wyrównujemy. Przykrywamy masą z olejkiem. Schładzamy.

Mango
Sernik
Ciasto